L'appartement 22

0 EXPEDITIONS | رحلات

1 ACTUALITÉS | EVENTS | مستجدات

2 EXPOSITIONS | معارض

3 PRODUCTION | Collection | أعمال

4 ARCHIVE & BIOGRAPHIES l وثائق

5 RESIDENCES | إقامات

6 PERFORMANCES / INTERVENTIONS عروض ومداخلات

7 TEXTES | Debats | نصوص | chroniques | قراءات وحوارات

8 LINKS | Thanks | شكرآ

 

Inscription à la Newsletter

L’appartement 22,
279 avenue Mohamed V,
MA-10000 Rabat,
T +212663598288,
Adel Abdessemed / "God is Design" (nl)

donderdag 10 augustus 2006

[français] [Nederlands]

Tentoonstelling

Met de vertoning van de video "God is Design" (2005) presenteert L’appartement 22 de eerste tentoonstelling van Adel Abdessemed* in Noord Afrika.

In « God is Design » geeft de kunstenaar een blik op de toekomst van de wereld en experimenteert hij met een «nucleaire poëzie »** waarbij hij symbolen betrokken uit de drie monotheïstische religies afbeeldt in samenspel met cellen uit het menselijk lichaam. De bij de video behorende geluidsband – gecomponeerd door de kunstenaar in samenwerking met de componist Silvia Ocougne – is een poëtisch samenspel van verschillende muziekale fragmenten, wat een gevoel van oneindige ontmoetingsmogelijkheden oproept. Adel Abdessemed verliet Algerije in 1994 uit politieke overwegingen. « Als er thuis geen vrede is moet je ergens anders heen, anders ga je geestelijk dood. Om de wereld te veranderen is het van fundamenteel belang om te handelen, te worstelen, te creëren ». De kunstenaar is tegelijkertijd veeleisend en vrijgevig. Hij haalt zijn onderwerpen zowel uit zijn persoonlijke leven in ballingschap, als uit zijn algemene kijk op de wereld. Door taboes en verboden te behandelen probeert hij « de wet en de moraliteit aan de kaak te stellen » die beide pretenderen het leven te regelen. De ruimtes waar de kunst een plaats inneemt zijn de vele plaatsen uit het dagelijks leven en plekken van plezier (de straat, de badkamer, de bar…). Adel Abdessemed is een geëngageerd kunstenaar die de grenzen van wat wel en niet mag opzoekt juist om « barrieres zichtbaar te maken ». De moraliteit is een « waarneembaar gebied » waar de kunstenaar en de filosoof elkaar ontmoeten. Zijn ballingschap is cultureel. Abdessemed heeft met gebruik van technologie een universum gecreëerd waar mythologische referenties samenkomen, volkomen vrij van de godsdienst van zijn herkomst. De mens is in zijn diepste wezen een nomade, zijn reis een afbraak van kunstmatig aangelegde grenzen. Abdessemed houdt zich bezig met het doorbreken van taboes en het aan de kaak stellen van de onderdrukkende normen die in totalitaire systemen de dienst uitmaken, overleveringen van politiek en politiestaat. (A.K. ; vertaling E.V.)

* Adel Abdessemed is in 1971 in Constantine geboren. Hij woont en werkt in Parijs. ** In de woorden van de kunstenaar (vertaald). L’appartement 22 bevindt zich op de tweede verdieping van 279 avenue Mohamed V in Rabat Om L’appartement 22 te bereiken: neem in de hal van bioscoop « le Colisée » de linkertrap, en ga naar de tweede verdieping. U kunt ook bellen voor een routebeschrijving : 063598288.

Het aantal plaatsen voor de openingsreceptie is beperkt, u wordt vriendelijk verzocht het ons van te voren telefonisch of per email te laten weten als u wilt komen. Als u L’appartement 22 wilt bezoeken kan dit alleen op afspraak: Telefoon +212 (0) 63 59 82 88, email abdellah@appartement22.com

Parkeren is gratis tussen 13:00 et 16:00 en na 21:00 voor het Balima gebouw. GPS coördinaten van L’appartement 22 : breedtegraad 34,01742 noord, lengtegraad 6,84005 west.

Contactpersonen: Eline van der Vlist (Assistent Curator) appartement22@free.fr Abdellah Karroum (Curator) abdellah@appartement22.com Meer informatie is te vinden op www.appartement22.com